Cyber Aware

Leervorm Klassikaal
Ervaringsniveau Beginner
Afronding Certificaat

Omschrijving

De training vergroot je je digitale weerbaarheid. Het gaat daarbij niet alleen om het beter ‘technisch’ beveiligen van bijvoorbeeld je smartphone, maar vooral ook over ‘slim’ en verantwoord online zijn.

Zo benut je alle voordelen van online en houd je tegelijkertijd je digitale voetafdruk en -schaduw zo klein mogelijk. En bescherm je daarmee je eigen privacy.

Voorkennis

Er is geen specifieke voorkennis nodig.

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor iedereen, zowel zakelijk als privé.

Na afloop kennis van

 • Het beschermen van de online privacy en het veilig omgaan met wachtwoorden
 • Veilig online winkelen
 • Het herkennen van phishing

Inhoud

Phishing

 • Phishing gaat over het vissen naar gegevens. Het woord dat het best omschrijft hoe dit wordt gedaan is ‘misleiding’. Cybercriminelen doen zich voor als iemand van je bank of een groot bedrijf om geld van je te ontfutselen. Ze zoeken via email, app of telefonisch contact met je en laten je vaak op een link klikken of persoonlijke gegevens invullen. In deze module leren we je de signalen van deze misleiding te herkennen en de trucs te doorzien.

Social Media

 • Vanwege de hoeveelheid aan informatie en persoonlijke gegevens die te vinden zijn op social media, slaan cybercriminelen hier makkelijk hun slag. Veilig gebruik van social media betekent aandacht besteden aan de juiste instellingen en beveiligingsmaatregelen nemen. Op deze manier houd je de criminelen op afstand. Want via social media ben je maar met 3.46 tussenstappen aan connecties met iedereen van de hele wereld verbonden.

Basisbeveiliging

 • De meeste slachtoffers van cybercrime krijgen te maken met hackers. Bij de slachtoffers wordt ingebroken op computers of andere apparaten die in verbinding staan met internet. Gegevens en bestanden worden gestolen, gegijzeld, verkocht en/of vernietigd. Voorkom dat jij ook slachtoffer wordt van hackers. Deze module helpt je kritisch te kijken naar je eigen internetgebruik en welke maatregelen je kunt treffen als basisbeveiliging.

Draadloos internet

 • Het gemak van draadloos internet is tevens het gevaar van draadloos internet. Het ontbreken van kabels zorgt ervoor dat het dataverkeer door de lucht gaat. Cybercriminelen onderscheppen met het grootste gemak alle gegevens over jou die ze maar willen hebben of begaan strafbare feiten via jouw IP-adres. Hoe je jezelf hiertegen kunt beveiligen en hoe je jouw dataverkeer onleesbaar door de lucht laat gaan, leer je in deze module.

Internetbankieren

 • De openingstijden van de bank zijn onbelangrijk wanneer je altijd en wanneer het je uitkomt op je computer je bankzaken kunt regelen. Tegenwoordig met de mobiele apps kun je dit ook nog eens overal doen. Banken doen er zoveel mogelijk aan om internetbankieren zo veilig mogelijk te laten zijn voor de gebruikers. Het gevaar en de risico’s die op de loer liggen en hoe je je daartegen kunt beschermen, behandelen we uitgebreid in deze module.

Gaming

 • Wanneer we het in deze module hebben over veilig gamen, bedoelen we niet dat we je gaan leren hoe je blijft leven in het volgende level. Een verkeerde online actie kan het einde van je spel betekenen, je kunt jezelf ongemerkt met malware infecteren of je persoonlijke gegevens worden misbruikt. Wil je zo lang mogelijk ongestoord genieten van je spel, wapen jezelf dan met deze module tegen nepprofielen, dubieuze ingame aankopen en riskante downloads.

Internet of things

 • Steeds meer zijn ‘met internet verbonden apparaten’ aanwezig in het alledaagse leven, zoals fototoestellen, wasmachines of thermostaten. Gemak dient de mens, maar in hoeverre is het veilig? Denk aan de privacy met al je gegevens op het net. En alles wat met internet is verbonden en slecht is beveiligd, is makkelijk te hacken. Deze module gaat in op de kwetsbaarheden die deze apparaten met zich meebrengen en hoe dit te reduceren.

Online winkelen

 • Koop- en verkoopfraude staat op nummer twee van de cybercrime top drie. Online winkelen vraagt dan ook om alertheid. Op vele momenten tijdens het online winkelen kunnen er dingen misgaan en met de producten kan ook van alles mis zijn. Kleine lettertjes en keurmerken passeren in deze module de revue, evenals je eigen online winkelgedrag. Wees je bewust van de risico’s en ontdek hoe je zo veilig mogelijk online kunt winkelen.

Privacy

 • Bedrijven en instanties volgen je surfgedrag, lezen je berichten, weten wie je vrienden zijn en -als je er niet alert op bent- kunnen ze nog veel meer informatie over je achterhalen (en delen met ‘third parties’!). Om aan deze gegevensvergaring enigszins paal en perk te stellen, is de nieuwe privacywet in 2018 in werking getreden. Toch blijft de grootste waarborg voor je privacy je eigen online gedrag, je eigen cyber awareness.

Veiligheidscultuur

 • Je bent je inmiddels bewust van de kansen en valkuilen van het internet. Niet alleen de overheid is verantwoordelijk voor onze internet-veiligheid, maar vooral jij. En we hopen méér dan jij alleen! Ook je familie, kennissen, vrienden. Want een cyber-veilig Nederland bouw je samen. Door elkaar te inspireren over online mogelijkheden en elkaar gelijktijdig alert te maken op de valkuilen van het net. In deze module gaan we daar op in. Hoe creëer jij een ‘olievlek’ die werkt!?

Certificaat

Wanneer je de gehele training hebt gevolgd, ontvang je na afloop een certificaat dat je succesvol hebt deelgenomen aan de training.

Geen geplande data

Toch interesse? Neem dan gerust contact met ons op.